Yachting World er et anerkjent britisk båtblad. I sitt nummer for november 2018 hadde de en grundig artikkel om bruk av luftavfukter i båt. Artikkelen tok for seg Arida S12, men også Meaco DD8L Zambezi fikk hederlig omtale.

"Testet Damp Busters" heter artikkelen, og den tar for seg valg, installasjon og bruk av luftavfukter i båt. Yachting World påpeker at det er viktig å holde fuktnivået i båten under kontroll, spesielt om høsten og vinteren. De nevner noen tiltak som kan hjelpe:

  • God isolasjon er viktig for å hindre kondes, men dette er det som regel vanskelig å gjøre noe med etter at båten er bygget.
  • God ventilasjon vil kunne hjelpe, men dette er sjeldent en god løsnng, og i enkelte tilfeller kan det gjøre vondt værre.
  • Fjerne fuktigheten ved å installere en luftavfukter. Dette koster både tid og penger, men er likevel verdt det, i følge Yachting World.

Arida S12 avfukter for båt test Yachting World
Bildet viser en Arida S12 i rustfri versjon. Den finnes også i hvitlakkert stål som er godt nok for de fleste.

Hvilken type avfukter skal man velge for bruk i båt?
Det finnes i to typer avfuktere som er aktuelle for båt. Det er kompressorbaserte avfuktere og det er avfuktere med tørkerotor. Kompressorbaserte avfuktere er suverene hjemme, der du har en normal innetemperatur, men i en kald båt vil de ikke gjøre mye nytte. Derfor anbefaler Yachting World sterkt å velge en avfukter med tørkerotor om du skal ha den i båten.

Avfuktere med tørkerotor finnes igjen i to varianter. Den ene er en frittstående variant som gjør om fuktigheten til flytende vann. Dette er den billigste løsningen, og det er godt nok for de fleste. Artikkelen nevner Meaco DD8L Zambezi som et godt eksempel her. Yachting World skriver om Zambezi: "A great all-rounder that consistently gets top reviews." Du kan lese mer om hva Yachting World mener om  Meaco Zambezi her.

Det andre alternativet er en avfukter med tørkerotor for fast installasjon i båt. Arida S12 er et godt eksempel her, og det er denne avfukteren som blir installert i artikkelen. Dette er en avfukter som fjerner fuktigheten fra luften og blåser denne ut av båten som våt luft mettet med vann. Den tørre delen av luften blåses tilbake til båten. Yachting World skriver: "Its rare that we rate something this highly but the Arida S12 has proven to be a superb marine dehumidifier that has delivered exceptional results all summer in though environ,ents such as Spitsbergen and Norway".

Arida S12 avfukter for båt test i yachting world 2018

I artikkelen vises en rustfri versjon av Arida S12, men den finnes også i en vanlig hvitlakkert utgave som er billigere. Denne er god nok for de fleste. Arida S12 finnes også i en mindre versjon som heter Arida S8, og som har 2/3 av tørkekapasiteten. Arida selges under et annet varemerke i UK, og det er dette som nevnes i artikkelen, men det er den samme avfukteren bygget for et annet marked og med en annen type strømforsyning.

I Norge kan du kjøpe Arida avfukter hos de største og mest velutstyrte båtutstyrsforretningene, som Seatronic og hos enkelte butikker i kjeden BestMarin.
Ønsker du mer informasjon om produktet eller forhandlere så ring oss gjerne på 33470100.

Vil du lese mer om hvordan en slik avfukter installeres i en båt, så kan du se et godt eksempel her.