Lutftrenser Best i test: Coway 1008CH
I april 2016 ble Coway 1008CH kåret til beste luftrenser i hard konkurranse blant flere andre luftrensere. Testen ble utført i Sverige av SP på vegne av Testfakta. Se hele testen nedenfor.

Coway klar vinner i Testfaktas test av luftrensere
Sveriges tekniske forskningsinstitutt har testet seks forskjellige luftrensere for soverom. Testen fokuserte på ting som luftrenserens kapasitet og energieffektivitet, fikk en klar vinner: Dette var Coway 1008CH med 4,7 av totalt 5 poeng.

Vi bruker mer og mer tid innendørs og i våre hjem er det mer luftforurensning enn vi ser med det blotte øye. Forbrukerelektronikk, møbler, klær og bygningsmaterialer avgir partikler som kan føre til ubehag og helseproblemer for mennesker. I uteluften som kommer inn i våre hjem, er det også pollen og skitne partikler fra trafikken Alt dette påvirker vår helse. En måte å redusere problemet på er å få en luftrenser til soverommet. Men å kjøpe den første og beste enheten man finner er ikke alltid en god ide, viser testen. Det er en stor forskjell i effektivitet mellom de testede luftrensere. Noen luftrensere slipper også ut mer Ozon enn det som er tillatt.

I en kommentar til testen sier professor Tom Bellander ved Senter for yrkes- og miljømedisin ved Stockholms fylkeskommune følgende:

- Ozon er potensielt skadelig for luftveiene og er forbundet med tidlig død. Hvis en ioniserende luftrenser ikke bare lader partiklene, men også selve luften, dannes det ozon. Dette var et kjent problem for denne type produkter for 30 år siden, som jeg trodde bransjen hadde løst, sier Tom Bellander.

Testvinneren Coway har flere luftrensere på markedet og alle renser luften uten ionisering gjennom velprøvde, effektive filtre. 3 av modellene er allerede anbefalt av det svenske Astma- og Allergiforbundet.

I testen tok man utgangspunkt i at man kan sove med luftrenseren slått på. Derfor ble målingene gjort med luftrenseren kjørende på viftehastighet som gav lydnivå under 37 desibel. Dette er et krav fra det svenske astma- og allergiforbundet. For alle luftrensere i sammenligningen, betydde det den laveste hastigheten.

Resultatene viser at luftrenserene fra Coway og Electrolux er overlegen andre modeller i testen. Dette gjelder både når det gjelder rensekapasitet og hvor mye energi de bruker.

Fakta
SP kalles nå for RISE, og er en samling av Sveriges tekniske forskningsinstitutt. De har testet seks forskjellige luftrensere for soverom.
I utvalget har de valgt bare enheter som sier at de kan oppnå et lydnivå på under 37 desibel. Dette støynivået anses å være bra for bruk i soverom i henhold til astma- og allergiforbundet.
Målingene av luftrenserkapasitet og energieffektivitet ble utført med en hastighet på mindre enn 37 desibel for hver enhet.
Rengjøringskapasiteten er mengden ren luft produserer per time. Rensekapasiteten ble målt ved forskjellige partikkelstørrelser.
0,3-0,5 μm
0,5-1 μm
1-5 μm
og summen av partikler> 0,3 μm.

Tabellen nedenfor viser rensekapasiteten til partikler> 0,3 μm

Energieffektivitet er et mål på hvor mye renset luft du får per watt og time
Ozonmåling ble gjort ved å måle nivåene av ozon ved luftinntakets innløp og utløp. Målingene ble gjentatt fem ganger.

Her er testresultatet:
Testresultater (testen ble utført ved hastighetstrinnet nærmest et lydnivå på 37 desibel)

Modell   Coway  1008CH
Dimensjoner H x B x D 64 x 35 x 19 cm
Antall hastigheter   4 stk
Teknologi Filter Prefilter, antibakterielt karbonfilter og HEPA
Oppgitt minimum støynivå   22 (dB)
Testresultater (testen ble utført ved hastighetstrinnet nærmest et lydnivå på 37 desibel)
Minste lydnivå   32 db
Luftrensekapasiteten (m3 / t) 119,4
Energiforbruk Watt 6.1
Mengde ozon inntak / utløp 4,8 / 4,6 ppb
Grader 1 til 5 hvor 5 er de beste (vekt i total parentes)
Rensing av luft (60%) 5.0
Støynivå (15%) 4.0
Energieffektivitet (15%)*** 4,6
Håndtering (10%) 4.3
Samlet vurdering   4.7
Kommentar   Best i test
Kjøpe luftrenser   Kjøp din luftrenser nå. Klikk her.
Kilde   Les svensk originaltekst her.
Konkurrenter   Se alle testresultatene her.

* Basert på et normalt ventilert rom med en takhøyde på 2,4 m. ** Ett punkts fradrag på grunn av ozonnedbrytning. *** Basert på mengden ren luft per watt og time.

Coway luftrenser best i test

Luftrenser best i test Coway 1008CH