Avfukter båt - Hvordan montere og sette i gang

Her viser vi deg hvordan du enkelt kan montere Arida luftavfukter i båt. Luftavfukter, båt og bedre inneklima går som hånd i hanske. Det blir fort rått i en båt, men med enkle grep kan en avfukter monteres i båten og gjøre det hele bedre.

 Gå rett til:

Du trenger følgende:


Plassering - Avfukter båt

Finn en egnet plassering og bruk litt tid på å planlegge hvor det passer med en avfukter. Båt kan ha forskjellige utforminger så her vil det være relativt ulikt utgangspunkt ut i fra hva slags båt du har. Tenk over om avfukteren skal festes skjult eller synlig. Husk på at den må være relativt enkel å komme til når eksempelvis luftfilter skal byttes. Avfukteren må også være skrudd fast og festet i noe solid.

Det bør være kortest mulig avstand fra avfukteren til hullet i båten der fuktigheten skal blåses ut (maks 60 cm for Arida S8 og maks 100 cm for Arida S12).
Hullet i båten bør være lavere enn der avfukteren står. 

Det må være mulighet for å føre slanger på innvendig Ø125 eller Ø90 fra avfukteren til det stedet du skal avfukte og til stedet du skal hente luft fra. Det kan være en fordel å ha god avstand mellom disse (maks 100 cm for Arida S8 og maks 2 x 300 cm for Arida S12).

 

Montering - Avfukter båt:

Etter at du har funnet egnet plasseringssted er det klart for montering. Skru avfukteren fast med fire skruer i “føttene” på avfukteren. 

Lag et hull i båten for å kunne montere en skroggjennomføring og monter deretter en slange fra skroggjennomføringen til den lille slangestussen på avfukteren.  

Nå er du i prinsippet ferdig og det er ikke noe behov for å koble til flere slanger til din avfukter. Båten kan nå tørke. Ønsker du å montere flere slanger for bedre sirkulasjon fra luftavfukteren i båten kan du montere på dette også. Disse slangene vil da kobles til for å suge fuktigheten opp og henter frisk, tørr luft fra et annet sted i båten. Da kan du koble til en slange på innsugsiden av avfukteren og trekker denne slangen til der du vil suge luft fra, for eksempel foran i båten. 

Det er også mulig å koble til en på utblåsningssiden av avfukteren, altså samme side som den fuktige luften blåses ut. 

Hvis du vil kan det kobles til ekstern hygrostat som plasseres på et egnet sted. Det kan være verdt å merke seg at det går helt fint å benytte den interne hygrostaten, den måler fuktigheten på luften som passerer gjennom avfukteren. 

Så er det bare å koble til strøm og avfukteren vil starte. Juster hygrostaten til ønsket verdi, for eksempel 50% relativ fuktighet.  

 

Innstilling og rett posisjon på brytere 

Luftavfukterne Arida S8 og Arida S12 har tre brytere der du kan velge hvordan avfukteren skal arbeide. 

Hygrostaten er et rundt “ratt” hvor du velger ønsket luftfuktighet, for eksempel 50% relativ fuktighet.

På utsiden av avfukteren finner du en stor sort vippebryter, denne velger om avfukteren skal forholde seg til intern eller ekstern hygrometer. Her velger du hva viften skal gjøre når det er tørt nok. Når det er fuktig i luften vil både viften og tørkeprosessen kjøre. Når det derimot er tørt nok vil tørkeprosessen avsluttes, men du kan velge om viften skal stoppe for å spare strøm og lyd, eller om viften skal fortsette å gå for å skape luftsirkulasjon i båten. 

Du bestemmer selv om avfukteren skal gå eller stoppe når det er tørt nok ved å velge rett posisjon på denne bryteren. Når fuktigheten stiger over det du har stilt inn hygrostaten på, vil både vifte og tørkeprosess starte uavhengig av dine innstillinger. 

Ta en titt på monteringsvideoene vi har laget for å følge prosessen steg for steg. 

Nå gjenstår det bare for oss å ønske deg lykke til med montering av din luftavfukter, båt og bedre inneklima ombord.

  

Film med hele montasjen:

 

Film der båtens eier forteller om installasjonen:

 

Her kan du lese om hvordan vi monterte samme type avfukter i en Bavaria 34 seilbåt.