Hvordan montere avfukter i vaskerom?
Denne artikkelen handler om fastmontert avfukter hvor fuktigheten blåses ut av bygget som fuktig luft. Frittstående avfukter krever ingen installasjon.

Dersom du ønsker en sorpsjonsavfukter som monteres fast, og som blåser fuktigheten ut av bygget som fuktig luft, så får du en god løsning. Denne løsningen krever noe installasjon, men det er ikke vanskelig. De fleste klarer dette på en liten ettermiddag. Her får du en enkel generell instruksjon. Har du problemer eller ønsker du å diskutere en spesiell løsning, så er du velkomen til å ringe oss på 33470100. Du kan også bruke dette kontaktskjemaet.

Det finnes flere typer avfuktere for fast installasjon. Denne guiden handler om Arida S8 og Arida S12, men andre varianter monteres på lignende måte.

 1. Les dokumentasjonen. Joda, jeg vet det kan være kjedelig, men det er faktisk lurt å lese manualer, instruksjoner og dokumentasjon før du begynner. Kanskje står det noe der som du ikke har tenkt på.
 2. Finn frem alt du trenger. Finn frem alt utstyret du skal montere, men også nødvendig verktøy som hullsag, skrutrekker, skruer, strips og slanger.
 3. Planlegg installasjonen. Tenk igjennom hvordan du har tenkt å løse dette.
 4. Lag hull i veggen, eller bruk en eksisterende ventil. Pass på at ventilen er lavere enn der du ønsker å plassere avfukteren. Trekk en slange gjennom ventilen fra utsiden og inn dit du ønsker å ha avfukteren plassert.
 5. Skru fast avfukteren. Du kan sette den på en hylle, eller du kan bruke føttene til å skru den fast i vegg eller tak. Husk at du gjerne kan montere den opp/ned. Det er en absolutt fordel om avfukteren henger høyere opp enn hullet i veggen. Dersom det mot formodning skulle bli kondensvann i slangen så bør dette renne ut av bygget, og ikke inn i avfukteren.
 6. Kople til den Ø40mm slangen som går ut til friluft. Fest den med en slangeklemme eller strips.
 7. Kople til Ø125mm slanger for å suge luft til maskinen eller bllåse tørrluft fra maskinen, dersom du ønsker å bruke dette. Har du et lite rom kan du gjerne droppe dette punktet.
 8. Kople til strøm. Sett pluggen i stikkontakten.
 9. Still inn hygrostaten på 50%, eller en annen verdi dersom du har spesielle ønsker / krav.
 10. Gå ut og kos deg i sola, vel vitende om at vaskerommet ditt er i de beste hender.

 Nå skal alt være i orden. Ønsker du likevel å sjekke at ting er som de skal, så kan du gjøre følgende:

 1. Sjekk at vifta blåser. Dette hører du. Om vifta ikke blåser så kan dette være fordi fuktigheten er lav nok. Sett hygrostaten på 10% eller lavere. Nå skal vifta blåse. Gjør den ikke det, så kontakt oss.
 2. Sjekk at tørkerotoren går rundt. Se inn gjennom hullet der tørluften blåses ut. Ø125 mm på motsatt side av luftfilteret. Her vil du se en lys grå skive med mange små hull. Når maskinen starter opp så skal denne skiven rotere sakte rundt. Gjør den det så er alt i orden. Gjør den det ikke så kontakter du oss. (Fortsatt forutsatt at hygrostaten står på 10% eller lavere)
 3. Sjekk at varmeelementet fungerer. Dette kan sjekkes på to måter. Den enkleste (og minst nøyaktige) er å sjekke at luften som kommer ut av maskinen er varmere enn den som går inn. Temperaturen på utluften kan måles både på våtluften som går ut av bygget og på tørrluften som returneres til romet. Den riktige (om vanskeige) metoden er å måle strømforbruket. Dersom det er på 30 Watt eller deromkring, så er det bare viften som går. Dersom den er på ca 450 Watt (S8) eller 550 Watt (S12) så virker varmeelementet som det skal. Dette er fortsatt forutsatt at avfukteren er i modus for å tørke, altså at hygrostaten er stilt inn på lavere fuktighet enn det er i rommet (f.eks 10%)

Om disse tre tingene er som de skal så fungerer alt. Da er det ikke mer å bekymre seg over. Har du fortsatt spørsmål, så er det bare å ringe oss på 33470100. Vi hjelper deg gjerne!