Sølvkre er et lite insekt som lever inne i husene våre. De kan bli ca 1 cm lange og spiser det de finner av smuler og matrester i huset. Sølvkre er lyssky og løper for å gjemme seg i sprekker og under tepper og møbler når det er lyst. Om natten kommer de frem og tusler rundt i huset ditt. De er ikke farlige, men de er ekle å ha hjemme.

Sølvkre er ikke farlige hverken for deg eller for huset ditt. Likevel bør du forsøke å bli kvitt dem.

I tillegg til å spise matrester og smuler så er sølvkre veldig glad i å spise muggsopp. Har du mye sølvkre så kan det være en indikasjon på at du har muggsopp i huset. Muggsopp kan være skadelig for både deg, din familie og for bygningen. Derfor bør du sette i verk tiltak dersom du ser sølkre hjemme. Ikke for å bli kvitt selve sølvkreet, men for å bli kvitt muggen som den er et tegn på.

Hvordan blir man kvitt sølvkre og muggsoppen?
Årsaken til mugg er som regel høy fuktighet. Sporer fra muggsopp er i luften over alt, og det er umulig å beskytte seg 100% mot dette, Likevel kan man beskytte seg mot at muggsporene begynner å gro og blir til muggsopp. Aller først bør du forsøke å finne ut hvor muggen sitter, og de om du kan finne årsaken til at det er så fuktig der. Er det en kran som lekker? Er det et rør som ikke er helt tett? Er det kondens på vannrør med kaldtvann? Er det fuktig luft som kondenserer på kalde kjellervegger? Finner du årsaken til fuktproblemene så må du forsøke å utbedre så godt du kan, og om nødvendig tilkalle en dyktig håndverker.

Ofte er det ikke en åpenbar årsak til at man har et fuktproblem. Det finnes da ikke en quick fix med en kran som kan byttes eller en lakkasje som kan tettes. Mange ganger er årsaken at det er for dårlig luftsirkulasjon, for mye fukt, for stillestående luft og feil bruk av arealet. Løsningen kan da være å sette inn en luftavfukter. 

Vil du lese mer om sølvkre så finner du noen gode artikler nedenfor:

Sølvkre omtalt på Wikipedia
Sølvkre hos Folkehelseinstituttet
Sølvkre hos Skadedyrbutikken