10 tips for å bekjempe allergi om våren
Si farvel til allergiske plager og lindre dine symptomer

Vårblomster pollenMed våren rett rundt hjørnet, er det mange allergikere forbereder seg på en sesong med ubehag og lidelse. Mengden pollen i luften øker, og da er det mange som får en rekke plager. Om lag 35% av befolkningen vil bli påvirket av en eller annen form for allergi på et eller annet tidspunkt i deres liv. Dette tallet er enda høyere hos barn, der så mye som 50% kan få allergiske plager. Høy feber er en av de vanligste allergiene, noe som påvirker rundt 25% av befolkningen. De fleste er allergiske mot gresspollen. Dette betyr at vår og sommer kan være vanskelig for de med denne allergien i pollensesongen. Andre vanlige allergier kommer fra støvmidd, muggsporer og flass fra kjæledyr. Disse kan utløse forskjellige reaksjoner, fra pustevansker som astma til eksem og hudreaksjoner. Intensiteten varierer svært fra person til person.

Jarle Karlsrud er daglig leder hos Bedre Inneklima AS i Sandefjord. Han både jobber med og interesserer seg i innendørs luftkvalitet. Her gir han sine beste tips for å lindre symptomene forårsaket av en rekke allergier. Karlsrud håper disse tipsene kan hjelpe deg gjennom våren.

1. Sjekk pollenvarselet hver dag, slik at du kan planlegge livet ditt rundt dette. NRKs pollenvarsel kan du finne her.

2. Når pollenvarselet varlser høy spredning skal du ikke tørke klesvasken ute. Da kan pollen feste seg til klærne dine.

3. Hvis du planlegger aktiviteter utendørs, så gjør du dem rett etter en regnbyge. Regnet vasker luften, og reduserer pollenet i luften.

4. Så snart du kommer hjem, bytt klærne dine slik at du ikke overfører pollen fra utsiden og inn i huset ditt.

5. Vårrengjøring av boligen er viktig. Karlsrud anbefaler å gjøre dette før pollensesongen. Grunnen er at da slipper du å vaske samtidig som du har hodepine, rennende øyne og tette luftveier.

6. Rengjør mugg på badet regelmessig for å unngå spredning av muggsporer. Bruk gjerne en luftavfukter hele året for å holde fuktigheten under kontroll.

7. God ventilasjon kan være viktig for å fjerne allergener, men husk på at ventilasjonsanlegg både kan fjerne allergener fra boligen, men også bringe nye inn fra utsiden.

8. Har du ventilasjonsanlegg må du passe på å bytte filter ofte. Et rent filter renser bedre enn ett som er fullt av skitt. Husk at vanlige filtre stopper de store partiklene, men de små kan fortsatt komme gjennom.

9. Det er viktig å få en god natts søvn og å ha et soverom så fri for allergener som mulig. Bruk gjerne en luftrenser for å lindre plagene.

10. Bruk luftrenser på de stedene du oppholder deg mest. Normalt er dette på soverommet (1/3 av døgnet) og på jobb (1/3 av døgnet). Jobber du på kontor så er det enkelt å sette inn en liten luftrenser der.

Pollen Jarle Karlsrud Bedre Inneklima
Jarle Karlsrud er daglig leder hos Bedre Inneklima AS og jobber daglig med problemstillinger innen inneklima, luftfuktighet, mugg, pollen og livskvalitet.