Tre typer luftfilter, tre måter å rense luften på.

Mye partikler i luften om vinteren.
Om vinteren er det mye forurensing fra vegtrafikken, og det selges en god del luftrensere. Biler, vedfyring og industri lager mange partikler i luften og luften er ofte stillestående om vinteren så forurensingen ikke blir blåst bort. Dette skaper problemer for asmatikere, men husk på at det ikke er sundt for deg og din familie heller. Selv om du ikke har problemer med luftveiene idag, så kan du få det senere dersom du blir eksponert for mye luftforurensing. Bor du i en by med mye trafikkforurensing, så anbefaler vi å ha minst en luftrenser i hjemmet ditt.

Det finnes mange luftrensere å velge mellom. Her viser vi de tre vanligste filtertypene disse luftrenserne har:

HEPA-filter
HEPA-filter er det mest kjente filteret. HEPA står for High-efficiency particulate arrestance, altså et filter som effektivt fjerner partikler fra luften. Det finnes flere typer HEPA-filter, og noen er mer effektive enn andre. HEPA er ikke nødvendigvis HEPA. Les mer om dette på Wikipedia.

HEPA-filter er et mekanisk filter hvor partiklene i luften setter seg fast i de små porene og ujevnhetene i filteret. Dette er et billig og effektivt filter, som må byttes når det har fanget nok partikler, normalt etter 2-3 måneder. HEPA-filter kombineres ofte med kullfilter for å fjerne lukt og UV-lys for å fjerne mikroorganismer som bakterier og virus. Det er normalt at luftgjennomstrømningen blir redusert etterhvert som filteret fylles opp av partikler.

HEPA er godt egnet for generell rens av luften, og passer godt til pollen og større partikler.

MeacoClean Midi er et eksempel på en vanlig luftrenser med HEPA-filter.

Hvordan virker HEPA-filter?
Hvordan virker HEPA-filter. Bilde hentet fra Wikipedia.

Statisk Elektrisk Film Filter (SEFF)
SEFF er et statisk elektrisk film filter er et filter der luften passerer mellom to membraner. Disse membranene er elektrisk ladet, og gjør at partikler limes fast til den ene eller andre siden avhengig av partiklenes ladning. Dette gjør at veldig små partikler kan limes fast, ofte enda mindre partikler enn det et HEPA-filter klarer å fange.

Siden partiklene i SEFF-filteret limes til membranveggen vil ikke luftstrømmen gjennom filteret bli blokkert på samme måte. Partiklene sitter godt fast, og man kan ofte fjerne de store partiklene som hår og grovt støv med en støvsuger, og på den måten forlenge filterets levetid. SEFF er et dyrt filter å kjøpe, men levetiden kan være så mye som to til tre år, og dermed blir det billig i lengden.

SEFF er godt egnet til pollen, trafikkforurensing og de små fine partiklene. Ulempen er at filtrete dekker et lite areal. Det kan være godt egnet på et soverom, men ha liten effekt i en stor stue.

Airvax er et godt eksempel på en luftrenser med SEFF.

Hvordan virker SEFF-filter?
Hvordan virker SEFF-filter. Bilde hentet fra Meaco.com

LightAir uten filter
Kan man lage en luftrenser uten filter? Ja, det svenske selskapet LifeAir har utviklet en luftrenser som gjør at partiklene i luften blir elektrisk ladet. En egen sylinder på luftrenseren gjør at de ladede partiklene trekkes mot sylinderen og festes der. Det er kun den elektriske ladningen i luften som benyttes, og det er ikke noe filter luften skal passere gjennom. Sylinderen kan vaskes i vann, og brukes på nytt. Effekten blir ikke redusert av at partikler samles opp.

LightAir fanger selv de aller minste partiklene i luften, og det er de små partiklene som er mest skadelig for deg. Det er de som kan komme inn i lungene og videre inn i blodomløpet.

Les gjerne mer om hvordan LightAir renser luften.

Hvordan virker LifeAir?
Hvordan virker LightAir? Bilde hentet fra Bedre-Inneklima.no
Partiklene festes til en metallsylinder som kan vaskes.

LightAir Evolution er et godt eksempel på en slik luftrenser.

Hvor skal luftrenseren stå?
Mange lurer på hvor de skal plassere luftrenseren sin. Husk at en luftrenser kun renser det rommet der den står, og i liten grad påvirker naborommet. Vi anbefaler å sette luftrenseren i det rommet der du oppholder deg mest. Dette er som regel soverommet (der er du jo 8 timer hver natt) eller på kontoret på jobb (der er du 8 timer hver dag).

Mer informasjon
Ønsker du mer informasjon om hvordan de forskjellige rensemetodene fungerer så er du velkommen til å ringe oss på 33 47 01 00. Vi hjelper deg gjerne med å velge riktig.

Ønsker du å lese mer om luftrensere og luftfilter, så finner du mer informasjon her.