Hvordan virker en luftrenser?
Det finnes flere forskjellige typer luftrensere. Her er noen av de vanligste konseptene.

Hvordan virker luftrenser med HEPA-filter?
Den vanligste måten å rense luften på er å bruke en luftrenser med HEPA-filter. En slik luftrenser er i prinsippet kun en vifte som trekker luften gjennom et HEPA-filter. Partiklene i luften blir da sittende igjen i luftfukteret. Et slikt HEPA-filter kan ofte kombineres med andre former for rensing, for eksempel kullfilter (som fjerner lukt) og en enkel form for ionisering (som fjerner lukt og hjelper til å fange partiklene). Et godt eksempel på en luftrenser med HEPA-filter er MeacoClean Midi. Luftrenser med HEPA-filter er en billig og effektig måte å rense luften på, men det kommer noen kostnader til bytte av filter.Hvordan virker en luftvasker?

Luftvaskere er en spesiell type luftrenser som både renser luften og befukter luften. Inne i apparatet er det en skive med lameller. Disse lamellene trekker luften ned i et basseng med vann. Partiklene i luften blir liggende igjen i vannet, og luften tar til seg fuktighet. Du får altså både renser luften og tilført fuktighet. Fordelene med en luftvasker er at er at du slipper å bytte filter. Partiklene du vil bli kvitt ligger igjen i vannet som du kan helle ut i vasken. Det kommer altså ingen eksra kostnader til filter. Luftvaskere er gode til pollen og større partikler, men kan være lite effektiv på de veldig små partiklene i luften. Stylies Aquarius er et godt eksempel på en effektiv luftvasker.

Hvordan virker en luftrenser med ionisering? (IonFlow-metoden)
En luftrenser fra LightAir er en luftrenser som ikke har filter i det hele tatt. Luftrenseren sender ut negative elektriske ioner som gjør at partiklene i luften blir negativt ladet. På luftrenseren er det også en metallring som er positivt ladet. De negativt ladede partiklene vil dermed trekkes mot den positivt ladede metallringen. Det er mange fordeler med denne metoden for å rense luft:

  • Ingen kostnader til nye filter. Metallringen skylles enkelt under rennende van og brukes igjen og igjen.
  • Nesten helt lydløs. Det er ingen vifte eller bevegelige deler, så det er ingenting som lager lyd. Det er heller ingen bevegelige deler som kan gå i stykker over tid.
  • Dreper virus og holder deg frisk. De negative ionene uskadeliggjør både bakterier og virus i luften og gjør at du ikke blir smittet av luftbårne sykdommer som influensa og forkjølelse.
  • Design som skiller seg ut. Design du kan være stolt av å ha stående fremme.