Trenger du virkelig en luftfukter?
Mange bruker en luftfukter om vinteren, men det er ikke alle som har behov for det. Du bør heller ikke bruke den ukritisk. Les her om du trenger en luftfukter, og hvilke ting du bør tenke på når du bruker den.

5 tegn som tyder på at du trenger en luftfukter:

 1. Kroppen din føles tørr.
  Om du har tørre øyne, tørr hud, tørre negler og tørt hår kan det være et tegn på at du bør ha høyere luftfuktighet hjemme hos deg. Får du ofte disse symptomene om vinteren så kan det være et tegn på at du har det for tørt inne. 

 2. Du er ofte syk eller forkjølet.
  For tørr luft kan svekke slimhinnene og gjøre deg mindre motstandsdyktig mot forkjølelse og andre smitsomme sykdommer. Slimhinnene behøver fuktighet for å fungere optimalt. Drikk mye vann og sørg for riktig luftfuktighet.

 3. Du får ofte elektriske støt.
  Får du støt eller gnisterer det når du tar på ting hjemme hos deg? Det kan tyde på veldig lav luftfuktighet. Når du har det for tørt hjemme vil det lettere bli statisk elektrisitet som gir deg gnister og støt, så dette er et tydelig tegn på at du bør ha en luftfukter.

 4. Sprekker i parkett, lister og tremøbler.
  Dersom parketten din sprekker, eller det blir gliper i lister og gerikter så er det et tegn på at du har det for tørt, og at du har hatt det tørt lenge. Dette vil bli bra igjen når luftfuktigheten stiger, men har du en dyr parkett eller noen fancy møbler så vil du ikke ha sprekker som jobber. Kjøp en luftfukter og hold luftfuktigheten på et riktig nivå.

 5. Musikkinstrumenter sprekker og blir ustemt.
  Har du instrumenter av treverk, som gitar, piano, flygel eller fiolin? Disse instrumentene trenger en viss fuktighet i luften og fuktigheten bør være noenlunde stabil. Har du sprekker i treverket og problemer med å holde instrumentene riktig stemt, så vil det hjelpe med å øke luftfuktigheten med en luftfukter.

Har du noen eller flere av disse symptomene så tyder det på at det er for tørt hjemme hos deg, og da kan det være du trenger en luftfukter.

Hvorfor blir det så tørt inne om vinteren?
Det er som regel bare om vinteren vi har problemer med for tørr luft i Norge. Det er klare fysiske grunner til at dette skjer. Når det er kaldt ute, så inneholder luften lite fuktighet. Når luften utenfra kommer inn i husene våre så varmes luften opp. Du har kanskje 8 kuldegrader ute og 22 varmegrader inne. Da skal faktisk luften som kommer inn gjennom ventiler eller ventilasjonsanlegg varmes opp 30 grader. Når luft som i utgangspunktet inneholder lite fuktighet skal varmes opp 30 grader, så synker den relative luftfuktigheten dramatisk. Det er ikke uvanlig å ha under 20% luftfuktighet innendørs om vinteren i Norge. Dette er for tørt, og du kan få plagene som er beskrevet ovenfor. Da trenger du en luftfukter.

Er det farlig å bruke en luftfukter?
I utgangspunktet er det ikke farlig å bruke en luftfukter, men det er noen ting du bør passe på.

 • Du bør ikke bruke de gamle luftfukterene som var populære på 80-tallet. Dette er apparater som varmet opp vannet så det stod og dampet fuktighet. Dette kan være en kilde til bakterievekst. Stillestående oppvarmet vann kan være et eldorado for bakterier, og grundig rengjøring er viktig. Aller hest bør du bruke en ultrasonisk luftfukter.
 • Det kan bli for fuktig. Det er viktig å bruke luftfukteren bare når det er behov for den. Bruk luftfukteren bare når du kjenner symptomene i starten av denne artikkelen, eller hvis hygrometeret ditt viser en luftfuktighet under 40% RH. Blir det for fuktig kan muggen begynne å gro, og det vil du absolutt ikke ha. Aller helst bør du ha en luftfukter med hygrostat, slik at apparatet selv stopper når det blir fuktig nok.

Hva er riktig luftfuktighet?
Hva som er riktig luftfuktighet er det mange meninger om, og det er litt individuelt. Du skal ha det så fuktig at du ikke får problemene nevnt ovenfor, men du skal ikke ha det så fuktig at du får kondens på vinduene dine. I normalt godt isolerte hus vi vil generelt anbefale 30% til 40% om vinteren og 40% til 50% om sommeren. Bruk gjerne et hygrometer for å følge med, eller bruk hygrostaten på din luftfukter eventuelt luftavfukter.

Hvor kan man kjøpe luftfukter?
En god luftfukter kan kjøpes i velassorterte butikker for hjemmeelektro, som for eksempel i kjeden Euronics. Du kan også kjøpe luftfukter i mange byggevareforretninger. Du kan også kjøpe dem i denne nettbutikken, og du finner et utvalg nedenfor.