Brunt filter luftfukter?
Har du en evaporativ luftfukter? Har du lagt merke til at filteret blir brunt etter kort tids bruk?

Brunt belegg filter luftfukter evaporativ Stylies

Filteret suger vann opp fra bunnen av apparatet, slik at filteret blir vått. Også den delen av filteret som ikke står nedi vannet blir vått. Når denne fuktigheten kommer i kontakt med den tørre luften, så fordamper vannet og luften blir fuktigere. Dette er jobben luftfukteren skal gjøre.

Selv om vannet ditt ser rent og pent ut, så inneholder vannet mye rart. Det kan være opplæst jern fra jernrør, det ka være humis og det kan være kalk. Alt dette er løst i vannet, og det er helt normalt. Når vannet fordamper fra filtermatten, så blir alt dette som ikke er vann igjen på filteret. Da vil filteret misfarges og bli brunt. Akkurat hvilken farge du får avhengig av hva slags type forurensning det er i vannet hos deg, men de fleste får en eller annen form for brunfarge.

Dette er helt normalt, og ikke farlig. Du skal bare fortsette å bruke luftfukteren. Ingenting av dette kommer ut i luften, det blir igjen i filteret. Filteret varer fortsatt lenge selv med denne fargen.

Etterhvert som du får mye brunt belegg og mye kalkrester på filteret, så vil effekten av luftfukteren reduseres. Nr du kjenner at filteret er hardt, og ikke lenger mykt, så bør du bytte filter. Kast det gamle filteret, og sett inn et nytt. Nytt filter kan du kjøpe her.

Hvor ofte skal man bytte filter i en evaporativ luftfukter?
Dette kommer helt an på vannkvaliteten hos deg, og på hvor tørt du har det (altså hvor mye vann luftfukteren skal gi fra seg). Det er normalt å bruke luftfukter i fyringssesongen, når det er kaldt ute. Normalt  bruker man luftfukter i månedene november til mars. La oss si 4-5 måneder i året. Du bør bytte filter minst en gang pr sesong. Gjør det til en vane å kaste de gamle filterne når du pakker bort luftfukteren for sesongen. Mange opplever at filterne også må byttes i løpet av sesongen. I tilfellene der det er mye rart i vannet, så kan det hende man må bruke tre sett filter pr sesong, men det er ikke ofte.

Normalen er å bruke ett eller to sett med filter hver sesong, og fargen har altså ingen betydning, så lenge filteret er mykt og gjør jobben (altså at vannet forsvinner fra beholderen).