Hva er riktig luftfuktighet inne?
Mange lurer på hva som er riktig luftfuktighet innendørs. Det korte svaret er 50% relativ luftfuktighet. Det lange svaret finner du i denne artikkelen.

Hva er relativ luftfuktighet:
Relativ luftfuktighet (RF) er %-andelen av vann i lufta, sett i forhold til hvor mye vann det kan være i lufta ved den temperaturen. Les mer om relativ luftfuktighet her.

Hvilken luftfuktighet er best?
Hva som er riktig luftfuktighet, og hvilke tiltak som eventuelt må settes inn, er avhengig av årstiden og hvilken sesong vi snakker om. Vår, sommer og høst er det gjerne for mye fuktighet inne. Om vinteren er det gjerne for lav fuktighet innendørs.

Hva er riktig luftfuktighet om våren, sommeren og høsten?
Vår, sommer og høst er det som regel for høy luftfuktighet inne. Høy luftfuktighet i seg selv er ikke farlig, men høy fuktighet innendørs over tid vil skape gode vekstvilkår for mugg, sopp og råte. Mange insekter og skadedyr liker også høy fuktighet. Mugg trives godt ved relativ fuktighet over 60% til 70%. Det eksakte tallet er avhengig av temperaturen der muggen er. Husk at du kan ha 22 grader i stua di, men likevel vesentlig lavere temperatur bak sofaen mot yttervegg eller nede i kjelleren. Derfor anbefaler vi å holde en god sikkerhetsmargin til opp til de farlige 60% til 70% RF. En god tommelfingerregel er derfor å holde 50% luftfuktighet der du normalt oppholder deg. Da vil du fortsatt ha noe å gå på i forhold til de kjølige ytterveggene eller vinduene. Har du for mye fuktighet så bør du kjøpe en luftavfukter.

mugg i taket på grunn av for høy luftfuktighet over tid
Bildet viser muggsopp i taket grunnet for høy luftfuktighet over tid. Mugg kan være farlig både for mennesker og for bygningen. 

Hva er riktig luftfuktighet om vinteren?
Om vinteren er det som regel motsatt. I fyringssesongen har man som regel for lav luftfuktighet. Dette skyldes at kald luft kommer inn fra utsiden. Når kald luft utenfra varmes opp inne synker den relative luftfuktigheten. Om vinteren kan luftfuktigheten ofte falle ned til 20% til 30% luftfuktighet. Det er for tørt. Da kan man bli mer utsatt for sykdom. Man kan oppleve tørre slimhinner, tørre øyne og tørr hud. Mange får også problemer med støt fra statisk elektrisitet. Har du det for tørt inne bør du øke luftfuktigheten med en luftfukter. Pass likevel på at det ikke tilsettes for mye fuktighet, så du bør bruke en luftfukter med hygrostat, eller en evaporativ luftfukter.

Hva med fukt og kondens om vinteren?
Noen ganger vil luften bli for fuktig, også om vinteren. Det kan skyldes for lite ventilasjon og for mye klestørk, dusjing og mange mennesker på liten plass. Da kan du se fuktigheten som kondens på vinduene. Ser du dette skal du IKKE bruke luftfukter, selv om det er vinter. Da skal du faktisk heller finne frem din avfukter

Konklusjon:

  • For å unngå mugg bør du holde fuktigheten under 60%.
  • For å unngå plager med tørr luft bør du holde fuktigheten over 30-40%.

De fleste er derfor enige om at riktig luftfuktighet ligger et sted mellom 40% og 60%. Det kan gjerne være litt lavere om vinteren enn om sommeren. Det er mange meninger om dette emnet, men de aller fleste er enige om at dette intervallet er det beste både for menneskenes helse og for å unngå både mugg (for høy fuktighet) og sprekker i treverk (for lav fuktighet).

Derfor er det raske svaret at riktig luftfuktighet er 50% relativ luftfuktighet.


Hva er luftfuktigheten hjemme hos deg?
Kjøp deg et godt hygrometer, og mål luftfuktigheten hjemme hos deg. Husk at denne varierer veldig gjennom de forskjellige årstidene vi har. Det kan også variere endel fra etasje til etasje i huset ditt. For å holde en riktig luftfuktighet gjennom året er det ofte nødvendig å ha både en luftfukter og en luftavfukter, en til hver sesong. Har du spørsmål angående dette an du gjerne ta kontakt med oss her eller ringe oss på 3347 0100.

Se utvalgte avfuktere her.
Se utvalgte luftfuktere her.
Les mer om luftfuktighet og inneklima her.