Finnes det avfukter med HEPA-filter?

Alle luftavfuktere har et luftfilter. Filterets hovedoppgave er å beskytte avfukteren fra støv og forurensninger i luften. Filteret er ofte veldig grovt, og holder støv, hår og andre store partikler utenfor avfukteren. Dette er ting som kan blokkere både luft og vann dersom det blir for mye av det inne i avfukteren. Luftfilteret kan støvsuges eller vaskes i vann, og varer som regel i hele maskinens levetid. Standardfilteret beskytter maskinen, men små partikler som ikke er farlig for avfukteren går tvers igjennom filteret og blåses ut sammen med den tørre luften.

Det er de små partiklene som er farlige for deg.
Skal du rense luften for de små partiklene, de som er farlig for deg, så må du bruke et bedre filter. Noen avfuktere har derfor mulighet for å sette inn et HEPA-filter i tillegg eller istedenfor standardfilteret. Et HEPA-filter renser luften mye bedre, og da blir din luftavfukter en kombinasjon av avfukter og luftrenser.

HEPA-filteret må byttes.
Mens et standardfilter (som beskytter maskinen) kan støvsuges, så må et HEPA-filter (som beskytter deg) byttes jevnlig. Hvor ofte det skal byttes er avhengig av hvor mye forurensninger du har i luften, og hvor mye avfukteren brukes (Viften blåser som regel ikke når det er tørt nok). Som en generell antydning kan vi anbefale å bytte HEPA-filter hver tredje måned. Nye HEPA-filter kan kjøpes her.

Hva skjer med avfukteren når du bruker HEPA-filter?
Bruker du HEPA-filter i din luftavfukter så renser den luften vesentlig bedre. Dette er gunstig for deg og din familie, og det er også gunstig for din avfukter. Det kommer mindre støv inn i maskinen, og du vil få en lengre levetid på din avfukter.

HEPA-filteret begrenser luftstrømmen. Det går litt mindre luft gjennom avfukteren. Dermed blir også avfukteren litt dårligere til å fjerne fukt. I praksis er det ikke stor forskjell, men det er absolutt målbart. Når luftstrømmen begrenses med et HEPA-filter så vil viften måtte jobbe hardere for å trekke luften igjennom. Det gjør at maskinen bruker litt mer strøm. Summa-summarum vil altså avfukteren din bruke litt mer strøm for å fjerne litt mindre vann. Likevel mener vi de helsemessige gevinstene, både for deg og for din maskin, oppveier dette, og vår anbefaling er helt klar. Bruk gjerne HEPA-filter i din luftavfukter!

Hva skjer med garantien om jeg bruker HEPA-filter i avfukteren?
Som nevnt er HEPA-filter positivt for avfukteren, og garantien opprettholdes. For enkelte er det en forutsetning for at garantien skal gjelde at man bruker HEPA-filter. For Meaco er det gunstig, men ingen forutsetning. Garantien for Meaco opprettholdes enten du bruker HEPA-filter eller ikke.

Følger det med HEPA-filter når man kjøper avfukter?
Normalt er svaret nei. Enkelte avfuktere kommer med et HEPA-filter, men som regel er det ekstrautstyr. Meaco har to avfuktere der HEPA-filter er standard på avfuktere levert etter 1. januar 2017. Dette er Meaco 12L Platinum og Meaco 20L Platinum. På disse avfukterne fgølger det med ett HEPA-filter gratis. Ønsker man flere filter senere kan det kjøpes her.

HEPA-filter til avfukter

Bildet viser et HEPA-filter som passer i avfuktere fra Platinum-serien til Meaco. Både 12L og 20L kan benytte HEPA-filter for å rense luften bedre.

Vil du vite mer om HEPA-filter?
Her har du noen lenker der du kan lese mer om HEPA-filter og luftavfuktere:

Hvor kan man kjøpe HEPA-filter til avfukter?
HEPA-filter til Meaco avfuktere kan kjøpes her. Du kan også besøke en av våre forhandlere
Trenger du HEPA-filter så kan du gjøre et søk hos for eksempel Komplett.no.

22-01-2017 JK