Hvorfor er det mer feil på en avfukter med tørkerotor enn en avfukter med kompressor?

Det finnes flere måter å bygge luftavfuktere på. De vanligste er avfuktere basert på kompressor og avfuktere basert på tørkerotor. Mange lurer på hvorfor det tilsynelatende er mer feil på avfuktere med tørkerotor enn avfuktere med kompressor. Det kan faktisk se slik ut, men det er før vi går i dybden på problemene.

Hva er de vanligste feilene på en avfukter?
Dette er forskjellig fra konsept til konsept. Vi viser deg noen eksempler:

Feil på avfukter med tørkerotor:
Avfuktere med tørkerotor er generelt mer avanserte enn avfuktere med kompressor. De inneholder en rotor med silica gel, to vifter, et varmeelement og mye elektronikk og sensorer som skal styre det hele. Det er altså mange ting som kan svikte, og det er en så avansert maskin at maskinen selv forstår når noe har sviktet. Når det er noe galt, så gir avfukteren en feilmelding. Typiske feil kan være motoren som driver tørkerotoren n(Som regel kalt "syncmotor") eller viften som sirkulerer tørkeluften internt i maskinen (Som regel kalt "Regenvifte"). Siden avfukteren er avansert, så forstår den selv at noe er galt, og ofte også hva som er galt. Da stopper den, og gir en feilmelding. Meaco DD8L Standard viser et rødt lys med varseltrekant, den mer moderne Meaco DD8L Zambezi gir en feilkode, for eksempel C1 eller C2. Manualen forteller deg hva dette betyr. Generelt sett er det veldig lite feil på avfuktere med tørkerotor, men når det skjer så sier de ifra til brukeren, slik at maskinen kan repareres. Har du problemer med din avfukter så kontakt oss gjerne, og vi kan muligens få den igang igjen. Bruk returskjemaet du finner her.

Feil på avfukter med kompressor:
Generelt sett er avfuktere med kompressor bygget med enklere teknologi og færre sensorer som kan oppdage feil. Det kan altså være en feil på en avfukter i lang tid uten at brukeren oppdager det. Typiske feil på avfuktere med kompressor er at gassen (kjølemediet) lekker ut. Det er ikke nødvendigvis all gassen som lekker ut, men over tid forsvinner litt etter litt. Etterhvert som det blir mindre og mindre gass i kjølekretsen, så blir avfukteren mindre og mindre effektiv. Det jobber fortsatt. Viften sirkluerer luften fortsatt, men den tar ut mindre og mindre vann fra luften. Den gir ingen varsel eller beskjed om at noe er galt, den tar bare ikke lenger ut så mye vann. Tilslutt er det så lite gass at avfukteren ikke fungerer i det hele tatt. Fortsatt vil ikke brukeren kunne se det, men man får som regel en mistanke når det blir for fuktig i et rom der avfukteren tidligere klarte å holde det tørt. Generelt sett er det ikke hverken mer eller mindre feil på avfuktere med kompressor kontra tørkerotor.

Dette er altså årsaken til at noen tro det er mer fei lmed tørkerotor enn ved kompressor. Avfuktere med rotor gir beskjed om feil, slik at de kan repareres. Avfuktere med kompressor blir bare dårligere og tilslutt helt uten effekt uten at noen merker det.

Hos Bedre Inneklima AS har de lag og god kompetanse når det gjelder feilsøking og reparasjon av avfuktere. Ønsker du hjelp av oss til å løse ditt problem så ta gjerne kontakt med oss. Vi kan ikke love at vi kan reparere alt, eller at det er økonomisk forsvarlig å reparere alt. Likevel kan vi gi en vurdering på hva som er problemet, og i de aller fleste tilfellene får vi avfukteren igang igjen så den er god som ny. Ring oss gjerne om du vil at vi skal se på dette. Du finner oss på (+47) 33 47 01 00 eller du kan bruke kontaktskjemaet som du finner her.

JK 04-02-2017