Coronavirus og luftrenser
Her gir vi deg siste nytt om hvordan vi tror du kan beskytte deg mot coronavirus / koronavirus / covid-19

coronavirus plasmawave Coronavirus Ionflow Lightair Coronavirus luftrenser HEPA Corona virus luftrenser

Generelt
Det er mars 2020, og hele verden snakker om Coronaviruset. Hvordan skal man beskytte seg? Hva hjelper mot coronavirus? Vi hos Bedre Inneklima AS har i flere år jobbet med å gi ren og trygg luft til alle, og nå får vi enormt mange forespørsler med spørsmål om en luftrenser kan beskytte mot coronavirus. Derfor har vi her samlet den informasjonen vi har om viruset og hvordan en luftrenser kan beskytte. NB: Husk at vi ikke er leger eller helsepersonell.

Hvordan blir man smittet?
Man blir smittet av sykdommen ved at viruset overføres fra en person til en annen. Deretter vil viruset formere seg i den nye personen, som igjen kan smitte andre. Smitten kan overføres på flere måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten. Les hvordan du kan beskytte deg.
  • Ved direkte kontakt mellom mennesker, som for eksempel håndhilsing. Les hvordan du kan beskytte deg.
  • Ved indirekte kontakt når en syk person tar på en ting, som en frisk person deretter tar på. Eksempel: dørhåndtak, hermetikkbokser i butikken, tastatur på betalingsautomater. Les hvordan du kan beskytte deg.


Beskytte mot dråpesmitte i luften
Coronaviruset kan leve opp til tre timer i luften.
En god luftrenser vil beskytte mot virus. Vi kan ikke garantere at man ikke blir syk, og vi kan ikke garantere at en god luftrenser stopper all coronavirus. Likevel kan vi opplyse om at mye god dokumentasjon tyder på at en god luftrenser reduserer virus i luften. Etter vår mening er all reduksjon en god ting, og alle bør gjøre det de kan for å redusere smittefaren. En god luftrenser beskytter mot virus på følgende måter: 


HEPA-filter
Et godt HEPA-filter fjerner partikler fra luften. HEPA-filter av klassen H13 er veldig effektive for partikler ned til 300 nm (nanometer), og filteret fjerner 99,97%. Partikler som er mindre enn dette vil fortsatt kunne bli fjernet, men ikke like effektivt. I følge Wikipedia (engelsk, 12. mars 2020) er coronaviruset 120 nm. Et coronavirus vil derfor kunne passere et HEPA-filter. Noe virus vil antagelig feste seg i filteret, men ikke så mye som 99,97%.

Vår mening er at en luftrenser med HEPA-filter gir begrenset beskyttelse mot virus, om den ikke har andre effektive rensesystemer i tillegg.


Winix PlasmaWave
Winix Plasmawave benytter UV-lys på en spesiell frekvens til å lage hydroksyler. Hydroksyler nøytraliserer både virus og bakterier på en naturlig måte. Spesielt interesserte kan se film om PlasmaWave her (Engelsk, 5 minutter). Les mer om PlasmaWave her. 

Det finnes to luftrensere med Plasmawave. Begge kombinerer dette med et HEPA-filter for best mulig effekt. Se på luftrenserene Winix Zero og Winix Zero Pro (NB- Hvis linkene ikke virker er produktet utsolgt).

Vår mening er at luftrensere med Winix PlasmaWave gir en god beskyttelse mot virus.


Lightair Ionflow

Luftrensere med LightAir IonFlow sender ut ekstremt mange negative ioner i luften. Karolinska Institutet i Sverige har dokumentert at IonFlow uskadeliggjr 97% av luftbårne virus av typene N1H1, Calici och Rota. Denne undersøkelsen er utført før Coronaviruset kom. Vi antar at IonFlow har tilsvarende effekt for coronavirus.

Vår mening er at LightAir IonFlow gir en god beskyttelse mot virus. Les artikke om IonFlow i Nature her.


Beskytte mot direkte kontakt

Slutt å håndhilse. Slutt å klemme. Ikke ha fysisk kontakt med andre mennesker. 


Beskytte mot indirekte smitte

Ikke ta på flere ting enn absolutt nødvendig. Bruk berøringsfrie alternatver. Har du tatt på ting som andre har tatt på skal du vaske hendene med såpe og vann raskest mulig. Du klør deg i munnen, øynene og nesen oftere enn du tror, og ofte helt ubevisst.

Inkubasjonstid
Inkubasjonstid (tiden fra man er smittet til sykdommen gir symptomer) er i følge WHO anslått til å være 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager.

Hva hjelper IKKE?
Antibiotika hjelper ikke mot virus. Dette hjelper kun mot bakterier. Vaksine kan hjelpe mot virussykdommer, men foreløpig finnes ingen vaksine mot coronaviruset.

Tilgang på luftrensere
På grunn av coronaviruset har vi en vesentlig økning i etterspørselen av luftrensere. Vi arbeider med å få tak i flere produkter fra våre leverandører, men da dette er en verdensomspennende pandemi begynner de fleste leverandører å bli utsolgt. Vi ber om forståelse for at lagersituasjonen er kaotisk og uoversiktelig. Vi håndterer alle order i den rekkefølgen de kommer inn, og har du bestilt en luftrenser vi er utsolgt for vil vi kontakte deg med forslag om en annen tilsvarende luftrenser.

 

Virus* og luftrensere
Teknologi Effekt mot virus* Eksempler på luftrenser
PlasmaWave Dokumentert effekt mot virus,
ved hjelp av hydroksyler.

Winix Zero Pro

Winix Zero 

IonFlow Dokumentert effekt mot virus,
ved hjelp av sterke ioner.

LightAir IonFlow Sort

LightAir IonFlow Hvit

HEPA-filter Effektiv for partikler større enn virus.
Kan likevel ha begrenset effekt på virus.
MeacoClean Midi 47x5
Winix Zero N
Air & Me Lendou
  * Generell effekt mot virus.
Da Corona er nytt er dette ikke testet,
men vi anslår tilsvarende effekt.
 

Kilder og eksterne lenker:
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
Hva er Winix PlasmaWave (engelsk)
Hva er IonFlow (engelsk)
Wikipedia (engelsk)
Helsedirektoratet, anbefalimger / tidslinje
Helsenorge.no, koronavirus