Hvordan bli kvitt vond lukt i huset?
Mange opplever kjellerlukt eller annen vond lukt i huset. Hva skyldes denne vonde lukten? Hva kan man gjøre for å unngå vond lukt? Hva kan man gjøre for å fjerne den vonde lukten som har kommet?

Hva skyldes kjellerlukt og annen vond lukt i huset?
Kjellerlukt og lukt av jordslag skyldes mugg og sopp som vokser på organisk materiale. Dette kan være på møbler, stoffer eller selve byggematerialene som huset er bygget av. Muggsoppen gror godt når den har det fuktig, så forenklet sett kan vi si at det er for høy luftfuktighet som er årsaken til kjellerlukt, mugglukt og lukt av jordslag. Løsningen er å holde kjelleren tørr ved bruk av en luftavfukter.

Hvorfor kjellerlukt og vond lukt

Det kan også være andre kilder til vond lukt i kjelleren:

  • det kan ligge en død mus eller rotte inne i veggen. Dette vil lukte søtt, surt og råttent kjøtt. Lukten er ofte veldig kvalmende. Det fine her er at dette ofte forsvinner av seg selv etterhvert som musen tørker ut og blir spist av edderkopper og mikroorganismer.
  • en appelsin, et eple eller en gammel matpakke ligger og mugner et sted. Dette kan ha trillet inn under en sofa eller ligge i en jakke eller skolesekk som ikke blir brukt på en stund. Finn årsaken, og fjern den. Da er kilden til lukten borte, men du kan måtte iverksette tiltak for å få fjernet lukten fra huset.
  • kjemisk lukt kan komme fra byggematerialer, maling, gulvbelegg. Dette kan ofte være vanskelig å fjerne, selv om det vil reduseres over tid. En luftrenser med kullfilter vil kunne redusere lukten (og de skadelige kjemikaliene) i tiden frem til materialene ikke lenger gasser så mye.
  • vond lukt kan også komme fra sluk og vannlåser som har tørket ut. Dersom du har noen sluk eller vannlåser som ikke er så mye i bruk så kan vannet som står i disse tørke ut. Da vil vond lukt fra kloakken under komme opp. Løsningen her er å fylle nytt vann i avløpet for å fylle vannlåsen. For å hindre at dette tørker ut igjen så raskt kan du helle litt matolje i avløpet. Denne oljen vil legge seg på toppen av vannet og hindre at vannet fordamper så raskt.

Vond lukt i avløp og sluk

  • kjellerlukt og lukt av mugg og jordslag kommer som regel av for høy luftfuktighet. Muggsporer har man alltid i luften, og det er veldig vanskelig å unngå dem. Det man kan unngå er at muggsoppen og jordslaget trives og gror. Mugg og jordslag er veldig glad i organiske materialer og fuktighet. Bruk en luftavfukter for å redusere luftfuktigheten, og du vil få renere luft med mindre mugg, råte og jordslag.

Hvordan fjerne lukt som allerede har kommet?
Det første du må gjøre er å fjerne årsaken til lukten. Dette kan være et eple som råtner eller mugg som gror på grunn av for høy fuktighet. Når dette er fjernet og luftfuktigheten er under kontroll kan man begynne arbeidet med å fjerne den lukten som fortsatt er i rommet. En luftrenser vil fjerne mye lukt hvis den også har et kullfilter. Når du skal kjøpe luftrenser for å fjerne lukt så skal du se på hvor mye kull det er i filteret. Dette oppgis som regel i antall gram. Det er stor forskjell på effekten om det er mye eller lite kull. Noen luftrenseren har bare et tynt lag med kull, og da har det lite effekt. Andre luftrensere har så mye kull at du kan høre det om du rister på filteret. Skal du fjerne lukt så skal du bruke den luftrenseren med mest kull. Mange produsenter oppgir ikke hvor mye kull de har i filteret, og da bør du være skeptisk eller undersøke om de har andre metoder for å fjerne lukt. Her har du noen eksempler på mengde kull i filteret for å kunne sammenligne:

Luftrenser Mengde aktivt kull
Stylies Pegasus 60 gram
MeacoClean Midi 130 gram
MeacoClean Maxi 450 gram
LIFAair 502 3,5 kg

Konklusjon

  1. Fjern årsaken til vond lukt. Hvis dette er for høy fuktighet så bruk en luftavfukter.
  2. Fjern lukten ved bruk av en luftrenser med kullfilter.