Byggtørker med sorpsjon på byggeplass om vinteren
Etter at en enebolig er satt opp må bygget tørkes. Det er krav til at fuktigheten i treverket skal være under et visst nivå før byggmesteren kan isolere og montere på plast. Når bygget er tørt utvendig må det altså tørkes innvendig. Den mest effektive måten å tørke på er ved hjelp av en god luftavfukter / byggtørker.

Denne artikkelen omtaler byggtørkerene Arida S25 og Arida S35 (disse er veldig like, men med litt forskjellig størrelse).

Mange sverger til kompreessorbaserte luftavfuktere når de skal tørke bygget. Det er enkelt å trille dem inn (på grunn av store hjul) og det er enkelt å se at de virker (da du skal se vannet som kommer ut). Ulempen med slike kompressorbaserte byggtørkere er at de har liten effekt i lave temperaturer. Om man har 10 - 15 grader inne så vil de ikke fjerne så mye fuktighet som man forventer. Er det kuldegrader fjerner de ikke fukt i det hele tatt, men kan bli ødelagt av vann som fryser inne i avfukteren.

En bedre løsning er å bruke en sorpsjonsbasert luftavfukter. Dette er en luftavfukter med tørkerotor (Silika gel) som effektivt fjerner fukt i alle temperaturer. De kan med fordel også brukes i kuldegrader, og fjerner fortsatt noe fukt.

Hvordan monterer man en sorpsjonsbasert byggtørker?
Det er veldig enkelt å montere en sorpsjonsbasert luftavfukter:

  1. Finn noe å sette avfukteren på. Lag en hylle, eller sett den på en stol. Vi anbefaler å få den litt opp fra gulvet av flere årsaker. For det første er det mindre støv og forurensninger litt lenger opp. For det andre så skal våtluftslangen ha noe fall fra avfukteren og ut til friluft.
  2. Lag et hull i veggen. Lag gjerne hullet i gipsplatene der det senere skal settes inn en dør eller et vindu.
  3. Monter en luftslange på avfukteren, og trekk denne ut gjennom hullet. Da vil avfukteren blåse den fuktigheten ut til friluft.
  4. Kople til strøm

 Slange med fall byggtørker sorpsjon
Bildet over viser en eksemplarisk montasje av byggtørkeren Arida S35. Avfukteren står trygt og stødig på en provisorisk hylle. Det er godt fall på våtluftslangen.

Bildet under viser våtluftslangen på utsiden. Legg merke til at det er god tetting rundt slangen, og at slangen henger litt ned på enden. Dette er viktig for at vinden ikke skal blåse den fuktige luften inn til avfukteren igjen ved ugustige vindretninger.
Våtluftslange byggtørker sorpsjon
Byggmesteren har her brukt en gummimuffe til å tette rundt slangen med Ø80mm, og festet dette til veggen med kraftig tape. Når bygget er tørt skal denne delen av platen uansett fjernes for å gi plass til et vindu, så hullet i veggen har ingen betydning.

 måle luftfuktighet
Byggmesteren har allerede begynt å føre statistikk for å kontrollere at luftfuktigheten synker.
Legg merke til at både temperatur og luftfuktighet noteres.

Byggmester Andersen byggtørker
Bildet over viser byggmester Andersen med sin nye Arida S35 byggtørker.

Nedenfor kan du se video av en annen lignende installasjon:

Hvorfor bruke byggtørker ved oppføring av nye bygg?

  • Materialene må tørkes før bygget ferdigstilles. Dette skal dokumenteres.
  • Våte materialer kan senere forårsake mugg inne i veggen.
  • Bruk av sorpsjonsbasert byggtørker er den mest effektive måten i lave temperaturer (under 15 grader).
  • Bruk av sorpsjonsavfukter er billigere og mer miljøvennlig enn å kombinere varme og ventilasjon.
  • Med hygrostat har man mer kontroll på luftfuktighet, tid og kostnader.
  • Ved bruk av en avfukter blir bygget raskere tørt, og byggmesteren kan raskere komme videre til neste skritt i prosessen. Tid er penger!