Luftrenser på soverommet kan forebygge hjerte- og karsykdom

Aftenposten skriver i en artikkel at luftrensere anbefales på soverom. Det er den kjente indremedisiner Fedon Lindberg som sier dette. Lindberg siterer en amerikansk studie som viser at dårlig inneklima kan føre til høyt blodtrykk. Dette kan igjen føre til for tidlig død. Forskerne i studien tror også at de ørsmå luftpartiklene innendørs finner veien inn til blodbanene via bronkiene, og at betennelsen de forårsaker, bidrar til økt risiko for hjertesykdom.

Fedon Lindberg anbefaler luftrenser på soverommet
Faksimile fra aftenposten.no

Ren luft innendørs er viktig
Det er viktig med ren luft innendørs, og det anbefles å bruke en luftrenser. Mange lurer på hvor man skal plassere luftrenseren. Det er flere ting å ta hensyn til.

  1. Bruk luftrenser der du oppholder deg mye. De fleste bruker en tredjedel av døgnet på soverommet, så det er lurt å bruke en luftrenser der. Mange sover også med åpent vindu, slik at trafikkforurensning, pollen og svevestøv lett kommer inn. Bruk en luftrenser for å beskytte deg mot dette.
  2. Bruk en luftrenser der forurensninghen er størst. Dette er individuelt. Noen har nettopp pusset opp, og har avgassing fra møbler og byggematerialer. Bruk luftrenser der. Andre har en nabo som røyker, og det siver inn tobakkslukt derfra. Andre igjen har litt mugg i kjelleren, og får muggsopp hvirvlende opp fra kjelleren. Kanskje har du balkongdøren mye åpen, og at den vender ut mot en trafikkert gate? Du ser her at det er mange kilder til forurensning, og du må selv vurdere hvor luftrenseren bør plasseres.
  3. I en ideell verden bør du ha en luftrenser på soverommet, en i stua og en på jobb. Nå er det ikke alle som har råd, plass og anledning til det, men da må man vurdere hvilke steder som er viktigst for deg. Mange ender opp med å sette den på soverommet, siden det er der de oppholder seg flest timer i døgnet.

Husk at du også kan flytte luftrenseren, slik at du har den på soverommet om natten og i stua om dagen. Et godt tips er å kjøre luftrenseren på full gass i stuen mens du er på jobb, og sette hastigheten ned når du kommer hjem. Da har du både ren luft, og du har lite støy når du er der selv.

Godt renhold er også viktig
En luftrenser beskytter deg godt, men den er ikke et alternativ til god rengjøring. En luftrenser kommer i tillegg til godt renhold, og ikke istedenfor. Som Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i Norges Astma og Allergiforbund sier, er godt renhold noe av det viktigste du kan gjøre. Bruk en god støvsuger og hold det rent. De bitte små partiklene som hvirvles opp under rengjøringen kan luftrenseren ta seg av, så godt renhold og god luftrenser er en fantastisk kombinasjon.

Midd, mugg, bakterier og virus
Det er de små partiklene som er farlige å få inn i kroppen. I tillegg kan det være skadelig å få organiske elementer inn i lungene. Vi snakker da om mugg, midd, bakterier og virus. Mange av disse svever i luften. Da er det bedre at luftrenseren "puster inn" dette, enn at du og din familie puster inn dette. Dette skal fanges i luftfilteret.

Noen luftrensere er også kjent for å uskadeliggjøre små levende organsimer som bakterier og virus i luften, før de i det hele tatt kommer til luftrenseren. Det er luftrensere som LightAir Ionflow og Winix PlasmaWave som har dette.