Brann i avfukter!
Er luftavfukter brannfarlig?
Brann i båt! Mange lurer på om luftavfuktere er brannfarlige, eller om de er trygge å bruke. Vi vil her gi en vurdering av dette.
- En luftavfukter bruker strøm, og alt som bruker strøm har en potensiell brannfare.
- En luftavfukter i seg selv skal ikke ta fyr, selv om det skulle skje noe galt med strømtilførselen. Likevel er det viktig å huske på at avfukteren sirkulerer mye luft, og at støv kan bygge seg opp inne i avfukteren. Dette støvet kan være brannfarlig, og derfor er det viktig å holde luftfilter og selve avfukteren ren.
- Norsk strømnett er spesielt, og det kan være viktig å sikre seg ekstra. Deler av Norge har faktisk en annen type strømnett enn resten av Europa, og det kan ha uheldige konsekvenser.
Sikre deg mot brann i båt:
Det er noen enkle ting du kan gjøre for å redusere brannfaren:
- Sørg for å holde avfukteren ren. Godt vedlikehold er viktig for å sikre seg mot brann. En ren avfukter vil også arbeide mer effektivt og bruke mindre strøm, så det er også god økonomi i å holde avfukteren ren.
- Bruk avfukteren på en jordet strømforsyning.
- Bruk jordfeilbryter! I moderne sikringsskap skal det være jordfeilbryter på alle kursene. Sjekk at du har dette og at den fungerer. Har du ikke dette så kan du bruke en løs / portabel jordfeilbryter. Dette er spesielt viktig på steder med tvilsom strømforsyning, slik som i båt, bobil, hytte, spikertelt og lignende.
Nedenfor ser du en liste over portable jordfeilbrytere du kan bruke:
Malmbergs 1 + Malbergs 2
Clas Ohlson
Jula 1 + Jula 2
Biltema
For at noe skal brenne må man ha tre ting:
- Oksygen. Dette finnes det god tilgang på i luften.
- Brennbart materiale. En avfukter skal i utgangspunktet ikke kunne brenne, men støvet som over tid kan bygge seg opp inne i apparatet kan være brennbart.
- Gnist / tennkilde. Under normal drift er det ikke gnister i avfuktere, men ved elektrisk feil kan det forekomme.
Oksygen vil du alltid ha tilgang på, og hvis du da både har støv som har bygget seg opp, og en elektrisk feil så kan brann oppstå. Avfuktere med tørkerotor kan være spesielt eksponert for dette da de har et varmeelement (varmetråder). Likevel vil også kompressorbaserte avfuktere kunne ha elektriske feil som forårsaker brann.
Dette viser at det er svært viktig å holde avfukteren ren, og også sørge for at strømtilførselen er uten noen som helst form for feil.
Norsk strømforsyning er spesiell, og strømnettet kan være bygget opp på flere måter:
- TN-nett er enerådende i Europa, hvor 230 Volt hentes ut fra trefaset anlegg på 400 Volt.
- I Norge har du antagelig et IT-nett, med spenning på 230 Volt.
- Du kan også ha et TT-nett som finnes i Agder og noen andre steder langs vestkysten av landet. Dette har også 230 Volt.
Det europeiske TN-nettet er mer brannsikkert, og det er bare Norge og Albania som ikke har dette. Produsentene av elektrisk utstyr er ikke alltid klar over vårt spesielle norske strømnett, og har ikke alltid bygget inn nok sikkerhet mot elektriske feil, og spesielt jordfeil. Derfor er det viktig å sikre seg selv, for eksempel ved å bruke ekstra jordfeilbryter og overspenningsvern.
Spesielt for avfukteren Meaco DD8L:
Luftavfukteren Meaco DD8L er solgt i stort antall i Norge, og brukes ofte på steder med tvilsom strømforsyning. Denne avfukteren har et varmeelement, og kan derfor være brannfarlig ved uforsiktig bruk. Meaco tar brannsikkerhet alvorlig, og har tilpasset produktet til de norske forholdene. Har du en Meaco DD8L produsert etter oktober 2018, så er den ekstra beskyttet mot feil på det spesielle norske strømnettet. Sjekk din avfukter idag! Serienummeret begynner på bokstavene JY og deretter en rekke tall. De to første siffer i serienummeret angir året avfukteren er produsert. Har du tallet 18 eller høyere er du sikker, men vi anbefaler likevel å bruke jordfeilbryter. Har du 17 eller lavere er det spesielt viktig å bruke jordfeilbryter.
Brann i båt
Bildet ovenfor viser hvor ille det kan gå når man får brann i en avfukter i båt. Denne avfukteren ble brukt i en båt som ble totalskadet. Heldigvis gikk det ikke liv tapt!
Avfukteren på bildene er ikke en Meaco, og det er heller noen annen avfukter solgt av oss. Vi har fått saken tilsendt fra forsikringsselskapet for å hjelpe dem med undersøkelsene. Vår konklusjon er at dette antagelig er en avfukter som er privatimportert. Kunden har altså spart noen kroner ved å handle utenfor Norge, med det resultat at båten tok fyr. Når dette skrives vet vi ikke hva forsikringsselskapet gjør, men regress mot kunden kan være en mulig ende på visa. Brann i båt e rikke noe å spøke med.
Vi vil på det sterkeste fraråde å kjøpe elektrisk utstyr utenfor Norges grenser.
Og vi gjentar gjerne: Bruk støvsuger og bruk jordfeilbryter, så vil du få det både tørt og trygt i mange år.
Forsikring
De fleste har forsikret tingene sine, slik at det økonomiske tapet kan erstattes. Likevel er brann såpass farlig at liv kan gå tapt, og da hjelper ingen forsikring! For apparater kjøpt på tvilsomme utenlandske nettbutikker kan forsikringsselskapene redusere eller avvise erstatning dersom du er grovt uaktsom.
For ordens skyld kan vi nevne at vi har produktansvarsforsikring for alle produkter solgt av oss, i tilfelle noe skulle gå galt med våre produkter.
Avfukter med kompressor og R290
Noen bruker en avfukter med kompressor i båt. Vær da oppmerksom på at alle nye avfuktere med kompressor nå bruker kjølemiddelet R290. Denne gassen R290 er propan, som er veldig eksplosiv. Så lenge du ikke har lekkasje er det trygt, men dersom denne gassen lekker ut så kan det bli eksplosivt. Er det noe båtfolk frykter, så er det brann. Er det noe båtfolk frykter mer enn brann, så er det en eksplosjon.