Luftfukter

Bihulebetennelse og tørr luft

Bihulebetennelse, forkjølelse og tørre slimhinner

Dette er ofte en konsekvens av for tørr luft innendørs. Om vinteren er det ofte veldig tørr luft innendørs i norske boliger.

En luftfukter kan hjelpe

Når man jobber med inneklima får man ofte mange spørsmål og tilbakemeldinger om helserelaterte plager. Her om dagen fikk vi en gladmelding fra en fornøyd kunde fra Jæren. Han hadde kjøpt en luftfukter med varm damp. Nå hadde helsen hans vintertid blitt vesentlig bedre! Slike tilbakemeldinger motiverer oss til å gå på jobben. Nå blir det ikke bare kjøp og salg av produkter, men det gir en direkte påvirkning av folks helse. Da er det motiverende å jobbe!

Vurderte å selge huset

Kunden fortalte at han hadde kjøpt nytt hus for noen år siden. Etter dette hadde han slitt veldig med bihulebetennelse hver eneste vinter. Huset hadde balansert ventilasjon. Det er en kjennsgjerning at det tørker ut luften når man varmer opp boligen om vinteren. Han hadde tenkt at bihulebetennelsen kunne skyldes tørr luft og søkt litt rundt på nettet. Han kom over flere artikler som var skeptiske til bruk av luftfukter, og ville ikke ta den sjansen. (Se nedenfor hvorfor luftfukter frarådes av noen). Til slutt ble problemene med bihulebetennelsene så ille at han vurderte å selge huset. Før han gikk til så drastiske skritt kom han heldigvis over dampbaserte luftfuktere fra Stylies. Det reddet situasjonen for denne kunden.

Tørr luft kan gi helseplager

Kunden fortalte videre at han ofte målte fuktigheten hjemme. Mange ganger var han godt under 30% relativ fuktighet (RF), og noen ganger var han også under 20% RF. Han fant etterhvert ut at dette kunne være årsaken til de stadige bihulebetennelsene. Han leste seg opp og fant ut at en dampbasert luftfukter var det riktige for ham. Etter at han fikk den i hus gav plagene seg. Nå anbefaler han alle å vurdere en luftfukter om vinteren, spesielt om man har et ventilasjonsanlegg i boligen.

Hvorfor frarådes luftfuktere?

Mange er skeptiske til luftfuktere, og det finnes noen artikler på nettet der luftfuktere frarådes. Dette er antagelig på grunn av en generalisering og uvitenhet. Argumentene mot en luftfukter er som regel at det kan bli for høy luftfuktighet. Det er sant, det kan det bli, men om vinteren er dette sjeldent et problem. Om vinteren er det som regel så tørr luft inne at en liten luftfukter ikke klarer å gjøre det for fuktig. Vår, sommer og høst er det annerledes, da skal man være forsiktig. Om vinteren er det ikke farlig.

I tillegg anbefaler vi å bruke en luftfukter med hygrostat. En hygrostat måler luftfuktigheten og passer på at luftfukteren stopper når man får riktig luftfuktighet. (På samme måte som er termostat holder riktig temperatur.) Dette er innebygget i de fleste moderne luftfuktere. Bruker man en evaporativ luftfukter så er de selvregulerende, og gir sjeldent for mye fuktighet til luften.

Hvorfor blir luften tørr om vinteren?

Når kald luft varmes opp synker den relative luftfuktigheten. Om vinteren får man luft inn fra utsiden. Uteluften kan holde null grader, eller enda kaldere. Dette varmes opp til 20 – 22 grader inne. Dermed synker luftfuktigheten. Dette er en naturlov, og ikke noe man kan gjøre noe med. Et ventilasjonsanlegg bytter ut luften hele tiden, og dermed får man hele tiden denne tørkende effekten. Ventilasjonsanlegget har en varmeveksler som tar vare på varmen inne, men fuktigheten blir ikke med inn igjen. Fuktigheten blåses ut av boligen sammen med luften som byttes ut. Dermed vil boligen bli tørrere og tørrere så lenge ventilasjonsanlegget går. Dette kan igjen gi en rekke helseplager, sånn som bihulebetennelse, tørre øyne, økt risiko for forkjølelse, neseblod og tørr hud. Les mer om luftfuktighet og ventilasjonsanlegg her.

Løsningen kan være en luftfukter

Har du slike vinterplager vil vi anbefale deg å prøve med en luftfukter.

  • Bruk den med forstand.
  • Følg med på hygrometeret.
  • Sett den bort når våren kommer.
  • Gjør du dette så er det fullstendig trygt, og du kan lindre dine plager.

Lese mer?

Her kan du lese kundens produktanmeldelse av produktet Stylies Taurus Dampbasert luftfukter:

 

Bihulebetennelse kan komme av for tørr luft

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *