Avfukter til båt, Velge Avfukter

Avfukter for båt

Bruk-avfukter-i-båt-tørr-båt-Meaco-DD8L-Arida-S9L-S8-S12

Hvordan velge riktig avfukter for båt?

Det er viktig å holde båten tørr. Her viser vi deg noen ting du bør tenke på når du skal velge avfukter til båten.

Hvorfor bør man bruke en avfukter i båt om vinteren?

Det er mange som bruker avfukter i båten både sommer og vinter. Hva er fordelene med å holde båten tørr, hvordan gjør man det på best mulig måte, og hvordan kan du velge riktig avfukter for båt? Chris Michael er gründer og daglig leder av Meaco (UK) Limited, og svarer her på spørsmål om bruk av avfukter i båten.

Mugg i organisk materiale

I båtene er det en del organisk materiale. Det er mindre i nyere båter enn i gamle, men likevel er det fortsatt i bruk. Typiske organiske materialer er treverk, tekstiler, seil, puter og klær. Hvis dette får stå i fuktig miljø i båten om vinteren så vil det mugne. Man får båtlukt. Treverket kan råtne. Du kan få stygge flekker av jordslag. De fleste båteiere kjenner til disse tingene, og en avfukter er løsningen.

Rust

Metaller ruster når du har kombinasjonen fukt og salt. Vask bort saltet og bruk en avfukter for å holde fuktigheten borte.

Tæring i det elektriske anlegget

Det mange ikke tenker på er at elektrisk anlegg også tæres. Dette ligner rust og også her er det salt og fuktighet som er fienden. Holder du fuktigheten under kontroll så vil du få mindre tæring i det elektriske anlegget. Har du tæring i det elektriske anlegget så vil elektriske ting kunne slutte å fungere. Det kan i ytterste konsekvent utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Avfukter mot båtlukt

Alle kjenner til båtlukt, og noen har mer båtlukt enn andre. Båtlukt er som regel forårsaket av bakterier som koser seg i avfall, fuktighet, gammel olje og matrester. Gjør båten så ren som mulig. Bruk en avfukter for båt for å hindre fukt som gir gode forhold for mikroorganismer. Mange har også gode resultater med avfuktere som har ionisering av luften. Dette skal være med på å fjerne lukten ytterligere. En tørr båt er en luktfri båt.

Gode grunner til avfukter i båt

Som du sikkert forstår er det viktig å holde båten tørr, og det finnes mange gode grunner til det. Kort oppsummert vil bruk av avfukter i båten blant annet bidra til å

 • fjerne båtlukt
 • hindre mugg, råte og jordslag
 • lavere vekt gir høyere fart og lavere drivstofforbruk
 • mindre tæring på elektrisk anlegg
 • mer komfort
 • høyere annenhåndsverdi

Hvordan velge riktig avfukter for båt

Vi gir deg noen viktige momenter du bør tenke på når du skal velge avfukter for båt. Forholdene avfukteren skal stå i er blant annet vesentlig for hvilken avfuktningsmetode du trenger og hvordan du ønsker avfukteren plassert. Vi har avfuktere egnet for både fast montering under sommersesongen, og frittstående under vinterlagring. Vurder ut i fra det som er viktig for deg. I bunnen av guiden finner du en sammenlikning av egnede modeller ut i fra funksjoner og egenskaper.

Hvilken temperatur skal du avfukte i?

Forskjellige typer avfuktere har forskjellig effekt ved ulike temperaturer. Her er det viktigste en bør vite:

 • Skal du bare bruke avfukteren din om sommeren så vil de vanligste avfukterne være gode nok. Da kan du gjerne bruke en kompressorbasert avfukter, som for eksempel Meaco 10L ABC. Vær likevel klar over at denne typen avfuktere ofte er tunge, og at en avfukter med tørkerotor vil ha lavere vekt.
 • Vår, sommer og høst. De aller fleste bruker en avfukter med tørkerotor, og det er mange gode grunner til det:
  • tørkerotor fungerer godt i alle temperaturer helt ned til null grader, mens kompressorbaserte avfuktere ofte har liten effekt under 10-15 grader
  • avfuktere med tørkerotor har lav vekt, som er viktig i båt
  • mange avfuktere med tørkerotor kan fastmonteres, som kan være gunstig i båt
 • Hele året. Den mest varige metoden er å montere en sorpsjonsavfukter. Den kan brukes i alle temperaturer, også i kuldegrader om vinteren. Her kan avfukteren monteres skjult i et skap. Fuktigheten blir ikke til flytende vann som skal tømmes eller som kan fryse til is. Fuktigheten blåses ut av båten som fuktig luft.

I båten, og spesielt i Norge, og spesielt høst og vinter er det temperaturen du skal tenke på. Det finnes mange typer avfuktere, men det er ikke alle som fungerer når det er kaldt. For en avfukter er alt under 15 grader kaldt. Dersom du skal avfukte i lave temperaturer skal du holde deg unna avfuktere med kompressor og avfuktere med peltier-element. De er gode hjemme i den varme stua di, men i den kalde båten gjør de liten eller ingen nytte. Du skal velge en avfukter med tørkerotor eller en fastmontert avfukter med sorpsjon. Disse vil ha god effekt helt ned til null (PSST! avfukter med sorpsjon virker også i kuldegrader).

Hvor viktig er vekten?

Skal du løfte avfukteren ut og inn av båten, eller flytte den rundt? Da er det viktig med en avfukter som ikke veier 20 kilo. Meaco sin serie DD8L har lav vekt (ca 6-7 kg). Alternativt kan du bruke en fastmontert avfukter fra Arida, så er du kvitt hele problemet.

Hvordan skal den monteres?

Båter beveger seg, og det kan ofte være luft å feste avfukteren på en eller annen måte. Noen bruker en strikk til å holde den på plass, mens andre koster på seg et festebeslag for å få en mer solid løsning.  Også her er det gunstig med en avfukter med tørkerotor, da den har lavere vekt og er enklere å holde på plass.

Den beste løsningen her er sorpsjonsavfuktere, som er laget for fast montasje. Disse kan også monteres skjult, for eksempel i et skap, teknisk rom eller motorrom. Da vil de suge luft fra salongen, blåse den tørre luften tilbake til salongen og blåse fuktigheten ut av båten. Dette sikrer en trygg avfuktning hele året, og er en ideell avfukter for båt.

Hvordan skal vannet fjernes?

Du må finne en god løsning for å kvitte deg med det kondenserte vannet. En løsning kan være å sette avfukteren i byssa, og drenere ut i vasken, og videre ut i friluft (eller til sjøen). Du kan drenere til kjølsvinet og pumpe det derfra og ut. Kanskje kan du sette avfukteren på badet, der du kanskje har drenering i dusjen?. Det er mange løsninger, du må finne det som er best for deg. Bare husk å kjøpe en avfukter der du kan koble til en slange, og husk å bruke kortest mulig slange for å unngå problemer. Dersom du ønsker en fastmontert løsning der fuktigheten blåses direkte ut av båten i form av fuktig luft, kan du bruke en fastmontert sorpsjonsavfukter. Da slipper du å følge med på slange og vannbeholder – fuktigheten blåses ut og forsvinner. Det finnes også pumpe som kan plasseres inne i avfukteren, så du kan pumpe vannet opp og ut over bord.

Bruk jordfeilbryter på avfukter i båt

Det er mye rart å se på de elektriske anleggene i havner og opplagsplasser. Husk å bruke en jordet strømforsyning og bruk en jordfeilbryter. Dette er spesielt viktig i Norge der vi har en veldig spesielt strømnett i deler av landet. Vær på den trygge siden og bruk alltid jordfeilbryter på strømforsyningen.

Ikke bruk timer på avfukter

Selv om avfukteren tåler å miste strømmen så går det ut over levetiden. Stopp avfukteren med knappen på apparatet. Da vil den få tid til å kjøle seg ned før strømmen blir borte. I båt er en timer egentlig unødvendig, men vil du likevel bruke det så velg Meaco DD8L Zambezi som har innebygget timer. Er du på en opplagsplass der strømmen blir borte hver natt så bør du bruke timeren på Zambezi slik at den kan slå seg selv av før strømmen blir borte.

Husk å tette båten best mulig for å slippe å få ny fukt inn. Husk også å besøke båten ofte for å sjekke at alt står bra til i båten. Husk også å glede deg til neste sommer, og bruk litt tid på å planlegge de gode opplevelsene som skal komme.

Nedenfor ser du de vanligste avfuktere for båt:

Modell Arida Pro S8 Arida Pro S12 Meaco DD8L Arida S9L Meaco 10L ABC
Bilde Arida Pro S8 Arida Pro S12 Meaco DD8L Standard er en ideell avfukter for båt Arida S9L luftavfukter Arida S9L
Type avfukter Sorpsjon Sorpsjon Tørkerotor Tørkerotor Kompressor
Temperatur Hele året, også frost Hele året, også frost Hele året, uten frost Hele året, uten frost Sommer
Hvor kommer vannet? Blåses ut som fuktig luft Blåses ut som fuktig luft Vann i beholder eller slange Vann i beholder eller slange Vann i beholder eller slange
Feste Feste medfølger Feste medfølger Frittstående eller kjøp veggfeste her Frittstående eller kjøp veggfeste her Frittstående
Ionisering Nei Nei Ja Ja Nei
Luftfilter Standard Standard Bakteriedrepende Standard + HEPA + kull Standard
Kjøp Kjøp her Kjøp her Kjøp her Kjøp her Kjøp her
author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *