Avfukter til båt

Bruk avfukter i båten om vinteren

Hvorfor bør man bruke en avfukter i båten om vinteren?

Det er mange som bruker avfukter i båten både sommer og vinter. Hva er fordelene med å holde båten tørr, og hvordan gjør man det på best mulig måte? Chris Michael er gründer og daglig leder av Meaco (UK) Limited, og svarer her på spørsmål om bruk av avfukter i båten.

Organisk materiale

I båtene er det en del organisk materiale. Det er mindre i nyere båten enn i gamle, men likevel er det fortsatt i bruk. Typiske organiske materialer er treverk, tekstiler, seil, puter og klær. Hvis dette får stå i fuktig miljø i båten om vinteren så vil det mugne. Man får båtlukt. Treverket kan råtne. Du kan få stykke flekker av jordslag. De fleste båteiere kjenner til disse tingene, og en avfukter vil kunne være løsningen.

Rust

Metaller ruster når du har kombinasjonen fukt og salt. Vask bort saltet og bruk en avfukter for å holde fuktigheten borte.

Tæring i det elektriske anlegget

Det mange ikke tenker på er at elektrisk anlegg også tæres bort. Dette ligner rust og også her er det salt og fuktighet som er fienden. Saltet er det vanskelig å gjøre noe med på alle elektriske punkter, men fuktigheten kan du fjerne med en avfukter.

Båtlukt

Alle kjenner til båtlukt. Noen har mer enn andre. Båtlukt er som regel forårsaket av bakterier som koser seg i avfall, fuktighet, gammel olje og matrester. Gjør båten så ren som mulig, og bruk en avfukter for å hindre fukt som gir gode forhold for mikroorganismer. Mange har også gode resultater med avfuktere som har ionisering av luften. Dette skal være med på å fjerne lukten ytterligere.

Hvordan velge riktig avfukter til båt?

  • Temperatur: I båten er det temperaturen du skal tenke på. Mange avfuktere fungerer ikke når det er kaldt. For en avfukter er alt under 15 grader kaldt. Ikke kjøp avfukter med kompressor eller peltier-element. De er gode hjemme i stua, men i den kalde båten gjør de liten nytte. Velg en avfukter med tørkerotor (Meaco DD8L-serien) eller med sorpsjon (Arida S-serien).
  • Vekt: Skal du løfte avfukteren ut og inn av båten, eller flytte den rundt? Da er det viktig med en avfukter som ikke veier 20 kilo. Meacos serie DD8L har lav vekt (ca. 6-7 kg). Alternativt kan du bruke en fastmontert avfukter fra Arida, og du er kvitt problemet.
  • Drenering av vann. Finn en god løsning for drenering av vannet. Du kan sette avfukteren i byssa, og drenere ut i vasken, eller du kan drenere til kjølsvinet og pumpe det derfra og ut. Det er mange løsninger, du må finne det som er best for deg. Husk å kjøpe en avfukter du kan bruke slange på, og bruk kortest mulig slange.
  • Bruk jordfeilbryter! Husk å bruke en jordet strømforsyning og bruk en jordfeilbryter. Dette er viktig i Norge der vi har et spesielt strømnett i deler av landet.
  • Ikke bruk timer. Selv om avfukteren tåler å miste strømmen så går det ut over levetiden. Stopp avfukteren med knappen så den får tid til å kjøle seg ned. I båt er en timer unødvendig, men vil du likevel bruke det så velg Meaco DD8L Zambezi som har innebygget timer. Er du på en opplagsplass der strømmen blir borte hver natt MÅ du bruke timeren på Zambezi så den kan slå seg av selv før strømmen blir borte.

Tett båt

Husk å tette båten best mulig for å slippe å få ny fukt inn. Du bør også besøke båten ofte for å sjekke at alt står bra til i båten. Husk også å glede deg til neste sommer, og bruk litt tid på å planlegge de gode opplevelsene som skal komme.

Les mer

Her kan du lese hva Redningsselskapet skriver om avfukter i båt

 

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *