Avfukter til båt

Avfukter Arida S8 / S12 i båt

Arida avfukter montert i båt

Hvordan montere avfukter i båt?

Mange lurer på hvordan man best mulig kan installere en Arida S12 avfukter i båt. Det finnes mange måter å gjøre dette på. Hver båt er forskjellig, og hver eier har sine tanker om hvordan installasjonen skal være. Vi vil her komme med noen tips om hva man bør tenke på, og også komme med eksempler på hvordan det kan gjøres.

Kort vei ut

En avfukter med sorpsjon, som for eksempel Arida S8 og Arida S12, blåser fuktigheten ut av båten som fuktig luft. Dette er et helt annet konsept enn for eksempel Meaco DD8L som gjør fuktigheten om til flytende vann. Du trenger altså en 40 mm slange fra avfukteren og ut i friluft. Denne slangen bør være så kort som mulig. Det er to grunner til det:

 

  • Kort slange gir mindre luftmotstand, som igjen gjør at viften kan blåse ut mer luft. Mer luft ut gir bedre effekt på avfuktingen.
  • Dersom det er kaldt så vil den varme fuktige luften inne i slangen kunne kondensere til vann. En lengre slange vil gi luften lengre tid på seg til å kondensere.

Fall på slangen riktig vei

I tilfelle du skulle få kondens inne i slangen, så vil noe av den fuktige luften kunne bli til vann. Du bør plassere avfukteren slik at slangen fra avfukteren og ut i friluft har fall utover. Da vil vannet som eventuelt lages renne ut av båten, og ikke inn tilbake i avfukteren igjen. Vann og elektrisitet er en dårlig kombinasjon!

Bytt gjerne ut slangen med et fast rør. Dette gir en mer solid installasjon, og det gir mindre motstand for luften fordi røret er glatt innvendig. Dette gir igjen bedre tørkeeffekt. Se bildene nedenfor!

Luftsirkulasjon i båten

I små båter er det ikke veldig kritisk hvor avfukteren står. Tørkekapasiteten er som regel stor nok uansett. Om du tørker luften foran eller bak i salongen betyr lite. Fuktigheten vil vandre fra det fuktige stedet til det tørre stedet uansett.

Har du mulighet for det så kan du gjerne kople til slanger for å skape en bedre luftsirkulasjon. Arida S8 kan koples til slange på innsugssiden. På Arida S12 kan du kople til slange både på innsugssiden og på utblåsningssiden. Dette gjør at du kan hente luft som skal tørkes ett sted, og blåse den tørre luften tilbake et annet sted. Får du til dette så gir det en bedre effekt, men får du det ikke til så blir det i de aller fleste tilfeller godt nok.

Skjult montering av Arida S12 avfukter i båt

Ønsker du å montere avfukteren slik at du ikke ser den, eller i et annet rom enn det som skal tørkes, så er det fullt mulig. Du må da bruke slangene, og Arida S12 anbefales. Da kan du suge luft fra salongen, ha avfukteren stående i et skap, i en benk eller i et teknisk rom. Den tørre luften blåses deretter tilbake til salongen, eller en passende kabin. Se video nedenfor om hvordan vi har gjort det i en Bavaria seilbåt.

Skru fast avfukteren

Arida S8 og S12 har fire føtter, med hull for skruer. Skru avfukteren fast der det passer. Den kan stå på dørken eller henge sideveis på vegg eller skott. Du kan også henge den opp/ned i taket om du vil.

Strømtilførsel

Avfukteren trenger strøm, og Arida S8 og S12 leveres med lang ledning og plugg for stikkontakt. Husk på at du må kunne tre ledningen til et sted der du har strøm (230 Volt).

Tilgang til avfukteren

Du bør tenke på at du skal ha en viss tilgang til avfukteren. Luftfilteret skal renses (støvsuges) og byttes ved jevne mellomrom, og du skal kanskje justere hygrostaten. Du kan også montere en ekstern hygrostat som tillegg. Det kan være nyttig om avfukteren står godt gjemt og du vil ha mulighet for å justere hygrostaten oftere. Dette vil også gjøre at hygrostaten måler fuktigheten på et annet sted enn der avfukteren står.

Eksempel på installasjon av Arida S8 i båt:

På diskusjonsforumet baatplassen.no kan man finne mange gode innspill og inspirasjon om det meste angående båt. I en tråd på baatplassen.no har vi funnet et eksempel på en god installasjon av Arida S8 i båt. Med tillatelse fra skribenten “jaka” viser vi her hvordan han har gjort dette. Etter vår mening er dette en veldig elegant og fornuftig montasje av avfukter i båt.

 

Avfukter Arida S8 montert i båt

Bildet over viser hvordan avfukteren Arida S8 er plassert inne i et skap. Her er det enkelt å komme til avfukteren for rens av luftfilteret og for justering av hygrostaten. Hygrostaten justeres på det lille sorte rattet øverst til høyre.

Nedenfor ser du hvordan denne ser ut nå skapdøren er lukket.

 

Avfukter Arida S8 montert i båt med skapdøren lukket

Bildet nedenfor viser baksiden av luftavfukteren. Den tørre luften kommer ut av det store hullet (der du kan se grillen med de sekskantede hullene). Den fuktige luften kommer i det grå røret som forsvinner ut til høyre i bildet. De fleste bruker nok slangen som følger med, men kan du bruke et fast rør så gir dette ofte en bedre og mer effektiv installasjon. Bruk et standard 40 mm avløpsrør som du får hos din byggevareforretning.

Arida avfukter blåser fuktigheten ut via en slange eller et rør

 

Video om avfukter i båt

Nedenfor kan du se noen videoer som viser installasjon av avfukter i båt

Kort film om Arida avfukter i Bavaria seilbåt

Kort film om avfukter i Storebro motorbåt

Innholdsrik film om avfukter i båt

Grundig forklaring av installasjon av avfukter i båt

author-avatar

Om Jarle

Jarle Karlsrud, inneklimanerd og iverksetter med et sterkt ønske om å hjelpe folk til et bedre liv. Visjon: Se for deg en verden der alle har ren og trygg luft. Jarle har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker til et bedre liv. Dette gjør han ved å dele av sin kunnskap. Han skriver bloggartikler, han lager filmer på Youtube, har uttaler seg til media. Alt for å oppnå sin visjon om å bringe ren og trygg luft til alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *