Denne garasjen er ganske spesiell. Den er bygget helt inn mot fjellet, slik at fjellet er en av veggene i garasjen. Taket er flatt betongtak, med gress på toppen. Her står det huskestativ og trampoline for ungene. Det er en stor garasje, med plass til to biler, sykler og hobbyrom. Eieren ønsker å lagre mange ting i garasjen, men sliter med at det er mye fukt der. Verktøy og sykler ruster. På treverk kommer det mugg. Eieren henvendte seg til oss i Bedre Inneklima AS for å finne en løsning.
Ved en befaring ble det avdekket at det kommer mye fukt fra flere kilder:
- fjellet (som er den ene veggen i garasjen)
- taket (som en gang var tett, men som antagelig nå har noen lekkasjer)
- kondens på grunn av temperaturforskjeller
- vann / snø på biler som kjøres inn og ut
Mye av dette kan bedres ved bygningsmessige oppgraderinger, men det vil bli svært dyrt. Selv om man kan utbedre mye så vil det aldri bli helt tørt. Valget stod mellom å utbedre det bygningsmessige og kjøpe en liten avfukter, eller å spare penger på bygningen og heller kjøpe en stor avfukter. Eieren bestemte seg for det siste alternativet.
Eieren valgte å installere en Arida Pro S35
Eieren ønsket først å kjøpe en Arida Pro S12, men etter anbefaling fra Bedre Inneklima AS innså han at behovet antagelig var større enn det den lille avfukteren kan klare. Valget falt tilslutt på den kraftige avfukteren Arida Pro S35. Dette er en sorpsjonsbasert avfukter som fungerer godt i alle temperaturer, også i kuldegrader. Fuktigheten blåses ut av garasjen som fuktig luft og det er ikke noen vannbeholder som må tømmes.
Montere Arida Pro S35
Arida Pro S35 er avhengig av å ha en kort luftslange fra avfukteren og ut gjennom veggen. Det er her fuktigheten blåses ut. I tilfelle det dannes kondens i slange bør avfukteren monteres høyt oppe. Da sikrer man at kondensvannet renner ut og ikke inn i avfukteren. Garasjen var bygget i fjell, stein og mur, så det var vanskelig å finne et egnet sted for montasjen. Valget falt tilslutt på å henge den i taket rett over en av portene. Luftslangen ble ledet ut av bygget gjennom veggen i overkant av porten.
Den røde pilen på bildet peker på avfukteren, som er montert hengende i taket. Patentbånd er brukt for å holde avfukteren på plass. Det grå avløpsrøret på venstre side brukes for å suge luft fra et annet sted i garasjen. Som du kanskje ser er det også montert på et “Y-stykke” slik at avfukteren kan suge fra to steder. Senere skal eieren redusere luftinntaket på den stussen du kan se, slik at det suges mer fra den enden av røret som er lengst unna (utenfor bildet.) Våtluft blåses ut gjennom veggen via en slange skjult bak avfukteren.
Distribusjon av luft inne i garasjen
Garasjen er ganske lang, og innerst er det et hobbyrom der man også ønsker at det skal bli tørt. Løsningen ble å trekke et rør fra avfukteren og inn til dette rommet. Røret ble ganske langt, og dette er grunnen til at det ble benyttet rør og ikke slange. En slange med ruglete overflate innvendig vil bremse luftstrømmen, og dermed også begrense tørkekapasiteten. Tørr luft blir blåst tilbake til rommet der avfukteren står. På den måten går den tørre luften gjennom hele garasjen og tar til seg fuktighet. Så trekkes denne luften inn i boden innerst, og dras derfra tilbake til avfukteren. Dette er en god løsning, og sikrer at hele bygget tørkes.
Hygrostat
Avfukteren ble levert med ekstern hygrostat. Denne ble montert noen meter unna selve avfukteren og benyttes til å justere ønsket luftfuktighet. Inne i boden har eieren et hygrometer, og følger med på luftfuktigheten der. Ved å justere hygrostaten kan eieren balansere ønsket tørrhet mot strømforbruket.
Fornøyd med resultatet
Eieren er svært fornøyd med resultatet. Garasjen er nå tørr, og han har fått utsatt den betydelige kostnaden til en oppgradering av bygningen. Han kan nå lagre både biler, sykler, verktøy og møbler uten å tenke på kondens, mugg, rust eller jordslag. Fuktigheten blåses direkte ut av garasjen, og gjenstander i garasjen forblir tørre og fine.
Bildet viser luftslangen som leder fuktigheten ut av garasjen.
- Rød pil = avfukteren
- Gul pil = luftslange for våtluft
- Grønn pil = Utløpet av luftslange for våtluft. Her skal eieren etterhvert montere på en slangestuss / grill for å få en penere avslutning på slangen.